Esittely

Juha Pisto

s. 1966 Paltamo

on valmistunut vaskisoiton opettajaksi Oulun konservatoriosta 1990 pääaineenaan tuuba. Jatkotutkinnon hän suoritti samassa oppilaitoksessa vuotta myöhemmin erinomaisin arvosanoin. Tuubansoiton lisäksi hän on opettanut musiikin teoriaa, soitinoppia, orkesterinjohtoa ja kamarimusiikkia sekä johtanut orkestereita mm. Oulun konservatoriossa, Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, Kainuun musiikkiopistossa ja Ylivieskan seudun musiikkiopistossa. Hän on työskennellyt opettajana ja kapellimestarina myös lukuisilla kesäleireillä. Juha Pisto toimi usean vuoden ajan Oulun ev.lut. seurakuntien soittokunnan toiminnanohjaajana ja musiikkikoulun johtajana ja työskenteli myös maineikkaassa Pohjan Sotilassoittokunnassa tuuban äänenjohtajana.

Pisto on opiskellut sävellystä Oulun konservatoriossa Vesa Valkaman ohjauksessa. Orkesterinjohdon opettajina ovat toimineet Ari Angervo Oulun konservatoriossa ja Atso Almila Sibelius-Akatemian täydennyskoulutuksessa. Instrumenttiopintoja hän on täydentänyt mm. Lieksan vaskiviikkojen mestarikursseilla.

Sävellystuotanto käsittää niin orkesteri-, kamari- kuin vokaalimusiikkiakin. Vuonna 2007 Pisto voitti K.H. Pentti -sävellyskilpailun puhallinorkesteriteoksellaan Leu’dd. Hän on säveltänyt suomalaisille ammattiorkestereille, mm. Kaartin Soittokunta, Pohjan Sotilassoittokunta ja Kemin kaupunginorkesteri. Lisäksi häneltä ovat tilanneet teoksia mm. Lieksan kansainvälinen vaskiviikko, Ruskatrööttä –puhallinmusiikkitapahtuma sekä useat yksittäiset taiteilijat.

Juha Pisto valittiin 2008 Vuoden sotilasmuusikoksi Suomessa ja hän on saanut 2011 Oulun läänin taidetoimikunnan yksivuotisen ja 2012 Taiteen keskustoimikunnan puolivuotisen, sekä 2014 Suomen Kulttuurirahaston yksivuotisen työskentelyapurahan.

Kotimaan lisäksi hänen musiikkiaan on esitetty myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Latviassa, Itävallassa ja Sveitsissä.