+358456308742 info@juhapisto.fi

Konserttiarvostelut

Kanttoreita kahden puolen

 

Oulu Sinfonia. Valtakunnalliset kanttoripäivät 2015. Johtajana Anna-Maria Helsing. Solisteina sopraano Soile Isokoski, altto Annastiina Tahkola, tenori Jussi Salonen ja basso Markku Liukkonen. Suurkuorossa laulajia Oulun alueen kuoroista Uusi Ääni, Tuike, Cantio Laudis, Sofia Magdalena, Haukiputaan kirkon kamarikuoro ja Oulun ammattikorkeakoulun kamarikuoro. Kuoron valmennus Olli Heikkilä. Madetojan salissa Oulussa 4.2.2015

Oululaisen Juha Piston Missa borealis (Pohjoinen messu) ja Felix Mendelssohnin Lauda Sion (Kiitä, Siion) op. 73 muodostivat ohjelman kivijalan. Piston Taidokkaasti kirjoitetussa messussa Helsingin raikas ja selkeä ote tuotti lukuisia huippukohtia.

Säveltäjän rohkea, omaleimainen tapa yhdistää uutta ja vanhaa, romanttista ja riipivää vaikutti Helsingin käsissä hyvin luontevalta ja sisällöllisesti perustellulta.

Perinteisiä harmonioita messussa on mukana ennen muuta kuoron takia, mutta säveltäjä pysyy ajassa kiinni kekseliään orkesterinkäytön kautta.”

 

Kaleva 6.2.2015/Esko Aho

Neljä katsetta nykymusiikkiin

 

Uuden musiikin lokakuu. Oulu Sinfonia. Kapellimestari Johannes Gustafsson. Solisti Christoffer Sundqvist, klarinetti. Pisto, Kortekangas, Österman

Juha Piston Nachtmusikissa (2009) yö on pimeä, mutta turvallinen Yöllisen maiseman kuvauksessa kuulee selviä kaikuja Bela Bartókin yökuvien naturalistisista äänistä. Vaelluksen johtaessa lopun kauniisiin koraalisointeihin kuulijan on helppo uskoa, että loppujen lopuksi kaikki on hyvin.”

 

Kaleva 1.11.2014/Hannu Hirvelä

Piponnosto säveltaiteen edistämisestä

 

Uuden musiikin lokakuu. 10-vuotisjuhlakonsertti Oulun ammattikorkeakoulun konserttisalissa 29.10.2014.

Juha Pistolta kuultiin kantaesityksinä Veli Kujalan hyvin intensiivisesti tulkitsema Zerno (2013) sekä Fantasia pianolle, jossa flyygelin ääreen asettui Sanna Smolander.

Parasta Piston musiikissa on se, että siitä kuuluu aina tarkka käsityötaito. Välillä kuulija voi kuvitella pystyvänsä lukemaan säveltäjän jatuksia: mitä kivaa teos seuraavaksi tarvitsee, ettei kukaan pääse syyttämään yksitoikkoiseksi.

Tarkkaan ajoitetut pyrähdykset ja pikku väritykset pirstoivat lopulta myös Zernon kuuntelukokemusta unelmoinneiksi ja fragmenteiksi nykyhanuristin karusta elämästä. Herkkä, hiljainen alku oli antanut ymmärtää että seuraisi jotain ihan muunlaista latitudia, vaihteen vuoksi. Ehkä seuraavalla kerralla.

Smolanderin käsissä Piston Fantasia taas tutkiskeli varmoin, harkituin painalluksin flyygelin mahdollisuuksia. Ei kuitenkaan ryöpyttämällä täysromanttisen fantasian tapaan, vaan pistomaisen laskelmoidusti hakien.”

 

Kaleva 31.10.2014/Esko Aho

Pisto alkaa osua

PISTO! Lapin, Kainuun ja Pohjan Sotilasoittokuntien yhteiskonsertti. Johtajana Jaakko Nurila, nokkahuilusolistina Eero Saunamäki. Madetojan salissa 16.4.2011

“Oululaisen säveltäjä-tuubistin Juha Piston uusi Konsertto nokkahuilulle ja puhallinorkesterille levitti solistinsa välityksellä soittamisen iloa. Kun virtuoosinen Eero Saunamäki luritteli Piston vaativaa nuottitekstiä koko sielustaan, ei orkesterille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin lähteä mukaan.

Piston sävelkieli on teos teokselta fokusoitunut. Mitä selkeämpi säveltäjän ajatus, sitä parempi kuulijan kannalta. Nokkahuiluosuuksiin Piston piti tietysti kirjoittaa moniäänitehoja, ylipuhalluksia ja muitakin pikku kikkoja, koska dynamiikka-alue on rajallinen.

Kaleva 17.4.2011/Esko Aho

Aivan Uutta!

Kemin kaupunginorkesteri, kapellimestarina Jukka Myllys. Solistina Jouko Harjanne, trumpetti. Kemin kirkossa 28.9.2010. Sipilä, Pisto.

“Kemin kaupunginorkesteri tarjosi Jukka Myllyksen kipparoidessa kaksi kantaesitystä tiistaisessa konsertissaan Kemin kirkossa. Kun ajattelee sanaa kantaesitys, miellän sen sangen usein automaattisesti epäharmoniseksi ja ei-tonaaliseksi musiikiksi. Uskon ja luulen, että näin tekee moni muukin.

Suorastaan jännitti nähdä, kuinka moni saapuu kuuntelemaan ja kokemaan uutta ja modernia musiikkia. Arttu Sipilän ensimmäinen trumpettikonsertto ja Juha Piston Arktisia illuusioita -konsertto orkesterille houkuttelivat kuitenkin paikalle liki kolmesataa kuulijaa.

Juha Piston Konsertto Arktisia illuusioita orkesterille loi kuultavaksi äänimaailman, jota seurasi mielenkiinnolla: miten se velloo ja kehittyy ja mihin suuntaan. Kun musiikki pitää otteessaan niin sävellyksessä ei ole väärää tai oikeaa. Piston muistutus siitä, että tulee kuunnella avoimin mielin, oli hyvä pitää mielessä.

Teos liikkuu säveltäjän mukaan pohjoisen tiettömien taipaleiden takana. Mukana on niin henkisesti vahva tunne kuin oma pienuus. Musiikiksi kirjoitetut aistiharhat soivat välillä niin solistisesti kuin concerto grosso – tyylisesti kvartetilla.

Kaksi uutta kantaesitystä oli Suomen nykymusiikin historiassa ainutlaatuista, jopa riskaapeli teko Kemin kaupunginorkesterilta. Orkesteri otti loppumetreillä konsertissa haasteelliset teokset omakseen ja tuli voittajana maaliin kapellimestari Myllyksen johdolla.”

Pohjolan Sanomat 29.09.2010/E-J Posti

Mestarit ja mestarin elkeet

Uuden musiikin lokakuu: Pohjan sotilassoittokunta johtajanaan Petri Junna. Solistina Minna Pensola viulu. Pisto, Weill, Aho

”Kantaesityksenä kuultu soittokunnan tilausteos Juha Piston Nachtmusik (Yösoitto), vahvisti kuvaa siitä, että kyseessä on yksi maamme tämän hetken lupaavimmista puhallinsäveltäjistä.

Pohjan sotilassoittokunnan tuubistina Pisto tietää käytännön kautta, miten puhallinorkesterin saa soimaan ja mitä muusikoilta voi kohtuudella odottaa. Easy playing- materiaalia Piston partituurit eivät silti edusta. Pohjan sotilassoittokunta joutui taas kerran pistämään osaamisensa alttarille.

Nachtmusikissa kiinnostaa sarjallisesti häipyilevä värimaailma, joka kietoutuu englannintorvisoolon punaiseen lankaan. Ei tule tunnetta väkisin vääntämisestä, sävellys etenee luonnollisin kääntein. Jatkossa vaatimukset vain kasvavat. Muusikkojen viidakkorumpu kertoo Kemin kaupunginorkesterin tilanneen Pistolta sävellyksen. Siitä tulee hänen ensimmäinen suuri teoksensa sinfoniaorkesterille.”

Kaleva 15.11.2009/Esko Aho

Erilaista sotilassoittoa

Uuden musiikin lokakuu. Eksoottiset linnut. Pohjan sotilassoittokunta, kapellimestari Jaakko Nurila, solistit Maija Väisänen piano ja Juha Pisto tuuba, Madetojan salissa 18.10.2008.
Marttinen, Messiaen, Pulkkis, Pisto

”Konsertin päätteeksi esitetty Juha Piston Lux in nocte (2006) huipensi ohjelman festivaalin perusideaan sopivasti paikallisella osaamisella. Puhallinorkesterin perusteellisesti tunteva Pisto käsittelee kokoonpanoa värikkäästi ja taitavasti. Määrän ja laadun hallinnasta kertoo myös se, että teoksen olisi voinut kuunnella uudestaan vaikka saman tien. Kaiken huipuksi säveltäjä toimi itse teoksensa herkkävaistoisena tuubasolistina.”

Kaleva 20.10 2008/Hannu Hirvelä

Juha Pisto on vuoden sotilasmuusikko.

Vuoden sotilasmuusikoksi 2008 nimettiin tiistai-iltana Helsingissä tuubisti- ylikersantti Juha Pisto, joka työskentelee Pohjan sotilassoittokunnassa Oulussa.

Kiertopalkinnon pienoismalli ja kunniakirja luovutettiin myös taitavana puhallinorkesteri -säveltäjänä tunnetulle Pistolle Finlandia-talossa,
missä Kaartin soittokunta ja Pohjan sotilassoittokunta pitivät yhdessä Puolustusvoimat 90 vuotta – juhlakonsertin.

“Palkinto oli minulle täydellinen yllätys. Hyvät on kai jo palkittu, ja alkaa olla keskinkertaisuuksien vuoro”, Pisto nauraa.
“On tämä tietysti merkittävä tunnustus nimenomaan sen takia, että Puolustusvoimat on puhallinmusiikin suurkuluttaja. Kun siellä nähdään aiheelliseksi palkita minut nimenomaan sävellysansioistani, tietysti se lämmittää mieltä.”

Vuoden sotilasmuusikoksi on vuodesta 1990 lähtien valittu joku suomalaisessa sotilasmusiikissa erityisen ansioitunut henkilö. Samoin perustein palkinto voidaan myöntää myös varusmiehelle tai Puolustusvoimien ulkopuoliselle vaikuttajalle. Oulun seudulta vuoden sotilasmuusikko löytyi edellisen kerran 1993, kun palkinnon sai kempeleläinen baritonitorven taitaja Jukka Myllys. Pyhäjoelta lähtöisin oleva Elias Seppälä – Puolustusvoimien nykyinen ylikapellimestari – oli vuorossa 1999.

Kaleva 18.11.2008/Esko Aho

Pääesikunnan viestintäosasto on palkinnut puhallinmusiikin säveltäjiä K.H.Pentin sävellyskilpailussa. Timo Forsström ja Riikka Talvitie jakoivat solisteille tai solistiryhmille suunnatun sarjan voiton. Juha Pisto voitti orkesterisarjan.

Juha Pisto voitti puhallinorkestereille suunnatun sarjan teoksellaan Leu’dd. Toiseksi sijoittui Jukka Viitasaari (Epfyyttinen tanssi) ja kolmanneksi Harri Ahmas (Walz for J.L.Borge) Kalevi Ahon johtama tuomaristo palkitsi lisäksi tunnustuspalkinnolla Lotta Wennäkosken teoksen (Puha).

Sävellyskilpailu järjestettiin kutsukilpailuna suomalaisille säveltäjille. Toinen sarja julkistettiin myöhemmin avoimeksi, jotta siihen saataisiin enemmän teoksia. Kilpailuun osallistui vuoden aikana yhteensä 24 sävellystä, joista soolo-sarjaan seitsemän ja puhallinorkesterisarjaan 17.

Puolustusvoimien verkkosivut www.mil.fi/sotilasmusiikki 12.03.2007