Uutisia

 

 

Uusin puhallinorkesteriteos Halki aikojen-Genom tiderna kantaesitetään 16.1.2018 Helsingin Finlandia-talossa. Teos on Puolustusvoimien tilaus ja konsertti avaa Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden. Orkesterina Kaartin Soittokunta jota johtaa ylikapellimestari Jyrki Koskinen.

 

Sinfonia nro. 1

 

21.9.2017 Oulu Sinfonia kantaesittää ensimmäisen sinfoniani. Konsertti on osa samalla viikolla Oulussa pidettävien Pohjoismaisten orkesteripäivien ohjelmaa. Sinfonia on Oulu Sinfonian tilausteos ja osa Sibeliuksen seuraajat -suurhanketta joka käynnistettiin Suomi 100 -juhlavuoden puitteissa Suomen Kulttuurirahaston, Suomen Säveltäjät ry:n ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toimesta.

Konsertin muita teoksia ovat Lili Boulangerin D’un soir triste sekä Gustav Mahlerin Rückert Lieder. Solistina mezzosopraano Jamie Barton ja konsertin johtaa Johannes Gustavsson.

Scribere proposui

Vanhaan musiikkiin erikoistunut rovaniemeläinen lauluyhtye Punctum kantaesittää tilaamansa teoksen Scribere proposui. Sävellyksen kokoonpano on viisi laulajaa ja puhallinkvintetti ja se pohjautuu kolmeen piae cantiones sävelmään.

Punctum juhlii tänä vuonna 10-vuotistaivaltaan ja on Suomi 100- hengessä tilannut eri säveltäjiltä sovituksia ja sävellyksiä piae cantiones sävelmiin perustuen. Heidän on tarkoitus on esittää kaikki 90 “hurskasta” laulua jossain muodossa kuluvan vuoden konserteissaan.

Konsertti siis 21.9.2017 Rovaniemen Korundissa klo 19. Konsertissa esiintyy Punctumin lisäksi myös Lapin kamariorkesterin jäsenistä koostuva puhallinkvintetti Auriga

AD 2017

Klarinettikvartetti Clarinet4

on Helsingin seudulla vaikuttava, ammattimuusikoista koostuva yhtye joka tilasi keväällä 2017 allekirjoittaneelta uuden teoksen. Syntyi kolmiosainen teos AD 2017. Sen aiheet löytyivät Syyriasta, USA:n presidentinvaaleista sekä Suomen 100-vuotiaasta itsenäisyydestä.

Clarinet4:ssa soittavat Anni Tolvanen, Anni Björk, Sirke Tynskä ja Esko Lång.

Teos kantaesitetään Hakasalmen huvilalla 29.10 klo 14 pidettävässä konsertissa.

Uhanalaiset Helsinki Winds festivaalilla

Puhallinorkesteriteos Uhanalaisia tansseja kuullaan Helsingissä Ritarihuoneella to 9.3.2017 klo 18. Konsertissa kuullaan teokset myös Cecilia Darmströmiltä, Ville Kompalta sekä Lauri Supposelta. Konsertti on osa uutta Helsinki Winds festivaalia ja siinä esiintyy Aava Winds kapellimestarina Eero Lehtimäki.

Sanctus - Accesiones ad Pias Cantiones

Pyhäinpäivän aattona 4.11.2016 klo 19 kuullaan Rovaniemen kirkossa teos Accessiones ad Pias Cantiones. Kyseessä on 2004 syntynyt Piae Cantiones sävelmiin pohjautuva sävellys kuorolle ja puhaltimille. Teoksen nimen Accessiones ad Pias Cantiones voisi kääntää esim. Iähestymisiä tai näkökulmia Piae Cantiones lauluihin. Näitä näkökulmia ja lähestymisiä luodaan erilaisille puhallinkokoonpanoille sävelletyillä miniatyyreillä, jotka soitetaan aina ennen kuoron laulamaa yksiäänistä Piae Cantiones sävelmää. Konsertissa esiintyvät
Lapin Sotilassoittokunta ja Seitakuoro Rovaniemeltä. Konsertin ohjelmassa kuullaan myös mm. Martin Ellerbyn Mass of St. Thomas Aquinas. Johtajina Jaakko Nurila ja Kadri Joamets.

Kaiyu-Shiki Uuden musiikin lokakuussa

9. lokakuuta Uusinta ensemble esittää teoksen Kaiyu-Shiki viululle, sellolle ja pianolle. Konsertti on osa Uuden musiikin lokakuu- festivaalia ja se pidetään Oulun musiikkikeskuksen Tulindberg salissa klo 15.

Samurain tie-laulusarja baritonille ja puhaltimille

Syyskuun 21. päivänä Haminan Maneesissa kuullaan uutta laulumusiikkia. Esa Ruuttunen baritoni ja Kaartin Soittokunta kapellimestari Juhani Valtasalmen johdolla kantaesittävät Samurain tie– nimisen viisiosaisen teoksen baritonisolistille ja puhaltimille. Teksti on Yamamoto Tsunetomon samannimisestä kirjasta ja käännös on Jaakko Anhavan.  Konsertti on samalla Juhani Valtasalmen Sibelius-Akatemiaan tekemän puhalliorkesterinjohdon tutkinnon päättötyö.

2015 tapahtunutta

Oulun konservatoriossa opiskeleva nuori pianistilupaus Liisa Smolander soitti tammikuussa X Leevi Madetoja pianokilpailussa 13-17 vuotiaiden sarjan toisella kierroksella hänelle kilpailua varten sävelletyn teoksen Tuumailija.

Helmikuun alussa Oulu Sinfonia ja Oulun seurakuntayhtymän projektikuoro Anna-Maria Helsingin johdolla esittivät Valtakunnallisten kanttoripäivien orkesterikonsertissa teoksen Missa borealis sekakuorolle ja sinfoniaorkesterille.

Laivaston soittokunta  solistinaan nokkahuilutaiteilija Eero Saunamäki soittivat puolestaan Sigyn-sarjan helmikuun konsertissaan Konsertton nokkahuilulle ja puhaltimilleKonsertin johti puolustusvoimien ylikapellimestari Jyrki Koskinen.

Toukokuun lopulla Oulunsalon seurakunnan Uusi Ääni kuoro kantaesitti ja levytti Viisi uutta virttä Siionin kansalle– nimisen laulusarjan sekakuorolle. Esitykset ja levytyksen johti Taru Pisto.

Syyskuun lopulla Uuden musiikin lokakuu-festivaalilla kantaesitettiin Birgitan heijastuksia- laulusarjasta ensimmäinen osa Prologi. Sopraanosolistina lauloi Lisa Fornhammar ja kamariyhtyeessä soittivat Stephanie Archer nokkahuilu, Markku Korhonen bassoklarinetti, Johanna Tilus piano ja Nathan Archer lyömäsoittimet.

Syksyllä 2014 tapahtunutta

 

Syksy 2014 oli vilkas ja osin kiireinenkin. Teoksiani esitettiin mm. Uuden musiikin lokakuu-festivaalilla.  Kantaesityksensä saivat  konserttiharmonikalle sävelletty teos Zerno, jonka tulkitsi maamme ykkösrivin harmonikkataiteilija Veli Kujala. Toinen kantaesitys oli Sanna Smolanderin tilaama Fantasy for piano, sooloteos pianolle, jonka hän myös itse kantaesitti.

 Festivaalin orkesterikonsertissa Oulu Sinfonia soitti Johannes Gustavssonin johdolla teokseni Nachtmusik. Teos on sävelletty 2009 ja nyt esitetty versio oli sovitettu vastaamaan Oulu Sinfonian puhallinryhmän kokoonpanoa.

Lokakuulla kuultiin myös sopraanolle ja harpulle säveltämäni laulusarjan Viisi laulua raamatun teksteihin, kantaesitys. Sen tilasi sopraano ja harpputaiteilija Pauliina Kallio ja hän esitti sen omassa Sibelius-Akatemian laulun A-tutkinnossaan 21.10 Musiikkitalon Paavo-salissa. Harpistina teoksessa soitti Päivi Severeide.

Uuden musiikin lokakuu on pohjoissuomalainen nykymusiikkifestivaali ja sen verkkosivuille pääset tästä linkistä.