Me osaamme teoretisoida, tehdä kaavioita, laskelmia ja analyyseja. Se on monesti hyödyllistä ja joskus jopa välttämätöntä. Usein kuitenkin jokin selittämätön ratkaisee, mikä meitä aidosti koskettaa.

Juha Pisto
Säveltäjä
juha pisto

Biografia Juha Pisto

Olen valmistunut Oulun konservatoriosta vaskisoitonopettajaksi vuonna 1990 pääinstrumenttina tuuba. Pari vuotta myöhemmin  suoritin jatkotutkinnon samassa oppilaitoksessa. Alkutaipaleella tuuban soittoa minulle opetti Jorma Teeri ja myöhemmässä vaiheessa Jouni Miettinen. Oulussa sävellystä opetti Vesa Valkama ja orkesterinjohtoa Ari Angervo. Orkesterinjohdon opintoja olen sittemmin täydentänyt Sibelius-Akatemian täydennyskoulutuksessa Atso Almilan johdolla. Instrumenttiopintoja olen täydentänyt mestarikursseilla esim. Lieksan vaskiviikoilla opettajina mm. Michael Lind, Roger Bobo ja Mel Culbertson.

Työkokemusta on kertynyt niin orkesterimuusikontyöstä kuin opetus- ja kapellimestarin työstäkin. Orkesterimuusikon työhön on sisältynyt soittajan ja äänenjohtajan työtä sotilassoittokunnissa Oulussa ja Kajaanissa. Vuosien mittaan olen vieraillut usein myös  Oulu Sinfonian, Kemin kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, sekä Kuopion kaupunginorkestereiden riveissä avustavana muusikkona. Olen Suomen ensimmäisen säännöllisesti toimineen ja konsertoineen tuubakvartetin perustajajäsen. Kvartetti toimi aluksi nimellä Northern Tuba Lights  ja myöhemmin nimeksi vaihtui Tuuba Duuba. Nykyisin soitan tuubaa Owla vaskikvintetissä.

Opetustyö on suonut mahdollisuuden seurata musiikin harrastajakenttää monipuolisesti. Ylivieskan seudun ja Kainuun musiikkiopistoissa, Oulun ja Keski-Pohjanmaan konservatorioissa, sekä lukuisilla kesäleireillä ympäri Suomen olen opettanut mm. tuuban soittoa, musiikin teoriaa, sävellystä, improvisaatiota, orkesterinjohtoa, kamarimusiikkia ja tietysti johtanut myös orkestereita. Olen organisoinut ja toteuttanut improvisaatioon ja säveltämiseen liittyviä hankkeita ja työpajoja taiteen perusopetusta antaville oppilaitoksille ja orkestereille. Vuosituhannen vaihteen kahta puolta toimin usean vuoden ajan Oulun ev.lut. seurakuntien musiikkikoulun toiminnanohjaajana ja kapellimestarina. Musiikkikoulun johtamisen myötä laajeni työkokemus myös musiikin opetuksen hallinnolliselle puolelle.

Orkesterinjohtajana ja kapellimestarina olen työskennellyt niin harrastajien, kuin ammattilaistenkin parissa. Olen vieraillut kouluttajana ja ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa monia erilaisia musiikkituotantoja ja produktioita. Työnkuvaan on koko  sen historian ajan sisältynyt laajasti myös musiikin sovittamista.

Luova työ vaatii aikaa ja kiireettömyyttä. 

Vuodesta 2013 alkaen olen työskennellyt freelancerina ja keskittynyt pääasiassa säveltämiseen. Tämän ovat osaltaan mahdollistaneet Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan, Taiteen edistämiskeskuksen, Sibelius-rahaston, Kordelinin säätiön sekä Suomen kulttuurirahaston  myöntämät työskentelyapurahat sekä tietysti tilausteokset. Vuosien myötä kertynyt laaja-alainen musiikillinen kokemus niin kapellimestarina, orkesterimuusikkona kuin opettajanakin on vahvistanut ja terävöittänyt kutsumustani säveltäjänä.

Sävellystuotanto sisältää runsaasti erilaista orkesterimusiikkia, mutta myös vokaali- ja kamarimusiikkia. Teoksiani on esitetty kotimaan lisäksi ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Latviassa, Itävallassa, Sveitsissä, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Tilaussävellyksiä on syntynyt harrastajille ja ammattilaisille. Esimerkiksi Oulu Sinfonia, Kaartin Soittokunta ja Lapin Sotilassoittokunta, sekä Kemin kaupunginorkesteri ovat tilanneet teoksia. Sävellystilauksia ovat tehneet myös yksittäiset taiteilijat ja useat tapahtumat ja festivaalit, kuten Lieksan kansainvälinen vaskiviikko ja Ruska trööttä -tapahtuma.

Vuonna 2007 osallistuin kutsuttuna K.H.Pentti -sävellyskilpailuun, jonka tarkoituksena oli tuottaa uutta suomalaista puhallinmusiikkia. Kilpailussa teokseni Leu’dd saavutti orkesterisarjan ensimmäisen palkinnon.

Olen tullut valituksi Vuoden sotilasmuusikoksi Suomessa (2008) ja tunnustuksena musiikillisista ansioista Puolustusvoimat on myöntänyt minulle Sotilasmusiikkiristin (2008) sekä Sotilasansiomitallin (2010).

Luova työ vaatii aikaa ja kiireettömyyttä havainnoida, pohtia ja kokeilla. Säveltäjänä minua kiinnostaa erityisesti harmonia, sointivärit ja -tehot. Harmonia-ajattelun kehittäminen on kontrapunktin ohella niitä asioita, joita säveltäjä voi opiskella koko elämänsä ajan. Ajattelen, että sävellyksen dramaturgiassa harmonialla on merkittävä, jollei merkittävin rooli.